La pobresa infantil és un dels reptes de la nostra societat. Condiciona la vida i els drets de molts nens, nenes i adolescents i, alhora, té un gran impacte en el conjunt de la societat.
Per contribuir des de l’evidència, i en el marc del projecte ‘Què funciona contra la pobresa? Àmbit Pobresa infantil’ presentarem la tercera publicació, centrada en com garantir una alimentació saludable per a infants en situació vulnerable pot sumar en l’objectiu d'erradicació de la pobresa. Seguidament en parlarem i debatrem amb persones expertes.
Data: 3 de juliol de 10 – 12 h
Ubicació: CaixaForum Macaya (Pg. de St. Joan, 108, L'Eixample, 08037 Barcelona)
Context
Malgrat el consens generalitzat del conjunt dels actors polítics i socials en la importància de garantir la igualtat d’oportunitats de tots els infants i adolescents, la pobresa infantil continua sent una de les xacres més importants de la nostra societat. Per avançar en mitigar aquesta problemàtica calen polítiques públiques ambicioses i que es basin en el millor coneixement disponible. El Què funciona contra la pobresa? Àmbit Pobresa infantil es proposa com a objectiu analitzar l’efectivitat de les intervencions dirigides a mitigar la pobresa infantil, amb la finalitat última d’aportar evidència empírica als processos de presa de decisions i disseny de polítiques públiques en aquest àmbit. Aquest projecte es divideix en diferents volums que revisen l'efectivitat de polítiques rellevants per les múltiples dimensions de la pobresa infantil.
En aquesta presentació, s'exposaran els resultats de l'informe en què s'efectua una revisió sistemàtica de la literatura internacional existent sobre avaluacions d’intervencions, programes o polítiques públiques enfocades a garantir o millorar una alimentació saludable en la població infantil en risc de pobresa o exclusió social. En particular, se centra en la diversitat d’intervencions que busquen mitigar aquesta problemàtica, els seus abordatges (destacant-ne les característiques més rellevants) i les que s’han mostrat més efectives. Per fer-ho s’ha tingut en compte el context social i econòmic de Catalunya per tal de detectar aquelles intervencions realitzades en entorns similars, i que de ser implementades podrien tenir uns efectes semblants.
L’objectiu final d'aquest treball és el de generar la millor evidència científica existent sobre allò que funciona per lluitar contra la pobresa infantil. Aquesta evidència, a partir de revisions sistemàtiques d’evidència, pretén ser una font de coneixement que es posa a disposició del disseny de política pública en aquest àmbit. Aquest és un projecte conjunt d’UNICEF Comitè Catalunya, el Departament d’Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya i Ivàlua.
Objectius
- Conèixer quins són els principals elements a tenir en compte per la implementació de programes d’alimentació saludable que siguin efectius a Catalunya, a partir d’aquells programes que hagin demostrat la seva efectivitat.
- Afavorir la reflexió dels principals agents que treballen activament en l'àmbit de la infància i adolescència sobre com l’evidència en aquest àmbit els pot ser útil.
PROGRAMA
10.00 h Benvinguda
- Jaume Lanaspa Gatnau, president d'UNICEF Comitè Catalunya
- Xavier Cuadras Morató, president d’Ivàlua
10.15 h Polítiques i programes per garantir una alimentació saludable als infants en situació vulnerable: una revisió sistemàtica de la literatura
- Neus Carrilero Carrió, recercadora a APICBA (Grup de Recerca Atenció Primària i Comunitària a Barcelona, Parc Sanitari Pere Virgili), Hospital del Mar Research Institute, Barcelona
11.00 h Taula Rodona. Els principals reptes per garantir una alimentació infantil saludable als infants en situació vulnerable: quin rol hi pot tenir l’evidència?
Hi participen:
- Carmen Cabezas Peña, secretària de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya
- Elena Costas Pérez, doctora en Economia per la UB i sòcia fundadora de KSNET
- Sílvia Torres Escurriola, tècnica de recerca de la Fundació Gasol
- Taula moderada per Laia Pineda Rüegg, directora de l’Institut d’Infància i Adolescència de Barcelona. Membre del grup d’experts del projecte
11.50 h Cloenda
- Esther Pallarols Llinàs, directora general de Pressupostos, Departament d’Economia i Hisenda