Tertúlia#93:  Perspectives de canvis regulatoris al mercat elèctric
Quedan pocas entradas

Tertúlia#93: Perspectives de canvis regulatoris al mercat elèctric

El proper cicle regulatori de sis anys, els canvis derivats de l'adaptació de directives de la UE i la nova Comissió Nacional de l'Energia

Por Tertúlia Energia i Societat

Fecha y hora

vie, 4 abr 2025 13:00 - 16:00 CEST

Ubicación

Pomarada

78 Principal Passeig de Gràcia 08008 Barcelona Spain

Política de reembolso

Refunds up to 7 days before event

Acerca de este evento

  • El evento dura 3 horas

PRESENTACIÓ DE LA CONVERSA

Energia i Societat és un espai de debat regular al voltant d'un sopar, iniciat el juny del 2016. En format tertúlia sobre una temàtica d’actualitat es compta amb un convidat rellevant que presenta la qüestió per passar, a continuació, al debat.

La tertúlia està oberta a tots els interessats, que hi participen a títol personal. Cal inscriure-s’hi prèviament i abonar al moment el cost del sopar per agilitzar el procés i garantir un ordre d’inscripció rigorós. La durada prevista sol ser de 2h 30m. Hi ha poques regles, però estrictes: puntualitat, evitar converses paral·leles i promoure les intervencions curtes i concretes per part dels assistents, a més de les habituals a nivell de respecte a totes les opinions expressades. L'opinió dels convidats no reflexa la dels organitzadors de la tertúlia. La tertúlia s'ha fet sempre sobre la regla de confidencialitat dels comentaris de Chatman House.

En aquest periode de restriccions de diferent grau al contacte social i a l'ús dels espais de restauració, programarem una sèrie de Converses al voltant de temes d'interès, que tindran regles de participació diferents. Més avall us en donem detalls.

____________________________________________________________________________________

TEMA DEL DIA 4 D'ABRIL: PERSPECTIVA DE CANVIS REGULATORIS AL MERCAT ELÈCTRIC

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència funciona, pel que fa al mercat elèctric, en cicles regulatoris de sis anys. El proper ha d’entrar en vigor l’1 de gener de 2026. Cada cicle comporta novetats regulatòries.

En paral·lel, cal transposar una colla de directives europees, que afectaran doblement el mercat, en particular una actualització clau de les regles de funcionament dels mercats diari i intradiari d'electricitat a Espanya. Aquests canvis estan impulsats per la necessitat d'adaptar el sistema a la negociació de l'#MTU15 i per la nova tipologia d'ofertes en el mercat diari.

El Reglament (UE) 2019/943 obliga que la liquidació de desviaments es faci en intervals de 15 minuts, cosa que requereix ajustar els productes oferts als mercats elèctrics. Aquest canvi afectarà tots els agents (generadors, comercialitzadors i consumidors), impactant la forma en què es programen i optimitzen les transaccions d'electricitat.

Com a conseqüència dels canvis que es proposen els operadors hauran d' adaptar els seus sistemes de negociació i liquidació per complir amb les noves regles. Aquest canvi podria generar més volatilitat en preus i desviaments, però també obre oportunitats per a una major flexibilitat en la gestió de la demanda i emmagatzematge.

Sense oblidar que la CNMC està en ple procés de crear de nou una Comissió Nacional de l’Energia, anunciada fa dos anys i pendent de que el Congrés l’aprovi. Un viatge de tornada a la situació de fa anys, amb conseqüències que convé considerar cara a futur.

Tenim a la tertúlia la sort de comptar com a organitzador amb el Pep Salas, representant d’Espanya al regulador europea ACER i membre de la CNMC, amb particular dedicació a la Sala d’Energia, des de juny del 2020, que ens oferirà una visió de la perspectiva de les xarxes, des del punt de vista dels criteris d’accés i connexió, de la forma de retribuir-les, de la flexibilitat i, naturalment, de tot allò que impacti en la transició energètica des del punt de vista del mercat elèctric.

Us esperem el dia 4 d'abril a les 13h 00m al restaurant La Pomarada, al Passeig de Gràcia, 78, principal

_____________________________________________________________________________________________________

MANIFEST DE LA TERTÚLIA

El tema energètic es una qüestió d’estat al que la majoria dels països del nostre entorn confereixen el màxim nivell de prioritat estratègica en l’acció de govern.

Al cap i a la fi, energia és la capacitat de realitzar un treball, de conferir moviment, modificar la temperatura o transformar la matèria. Considerem per un moment el profund significat que aquestes paraules tenen per a l’economia, la política industrial, el benestar i la plena sobirania d’un país.

Per a una societat industrial com la nostra els recursos energètics no són un tipus més de matèria primera: constitueixen una categoria a part. No només perquè són els que fan possible tota l’activitat econòmica, sinó perquè, a més, les regles que governen el comportament d’altres matèries primeres no poden ser aplicades de forma simplista. “Power is power”, que ve a dir que l’energia (i la potència) és poder o, en altres paraules, que energia i geopolítica són les dues cares d’una mateixa moneda

Al seu llibre, “Small is Beautiful”, Schumacher comenta: “És impossible obviar el problema de l’energia. És impossible exagerar la seva centralitat.(...). Mentre hi ha prou energia primària –a preus tolerables- no existeix cap raó per pensar que qualsevol coll d’ampolla en el subministrament d’una altra matèria primera no pugui ser superat o eludit. D’altra banda, una escassetat d’energia primària comportaria una caiguda tal de la demanda de la majoria d’altres productes que seria molt poc probable que se suscités qualsevol problema d’escassetat respecte a aquests últims”.

Un dels errors bàsics del pensament econòmic predominant és precisament analitzar els recursos energètics com si fossin matèries primeres similars a qualsevol altra. L’energia segueix el dictat de lleis pròpies, molt diferents de les normes que regeixen les activitats econòmiques en creixement continu. Provar de predir l’economia de l’energia sense fer atenció als límits i a les lleis de la termodinàmica és un absurd. I malgrat tot això, parlem poc d’energia.

Als països desenvolupats, l'energia és present en tot el que ens envolta. I resulta sorprenent que sent un element vital en pràcticament tots els aspectes de les nostres vides no li dediquem una atenció més àmplia i continuada. Gairebé mai no ens aturem a reflexionar sobre el paper fonamental que l'energia exerceix a les nostres vides.

Dissortadament, cal una interrupció del subministrament o un augment de preus perquè el tema de l'energia susciti un cert interès, no sols entre l'opinió pública sinó, el que és pitjor, entre bona part de la classe política. I és que al món dels serveis de l'energia tot succeeix de forma tan aparentment simple i automàtica que només una contrarietat desperta la nostra atenció.

Què s’entreveu a l’horitzó energètic i quins són els principals desafiaments que hem d’encarar en les pròximes dècades? Peter Voser, ex-director executiu de Royal Dutch Shell planteja una sèrie de reptes, íntimament relacionats entre si, de manera que no és possible provar de resoldre’ls tots separadament. En primer lloc, destaca el trilema de les “3E” “energy-economy-ecology” en funció del qual podem interpretar les prioritats de les diferents polítiques energètiques atès que no podem maximitzar les tres variables alhora. Voser planteja també un segon trilema, el de les “3A” “availability-accessibility-acceptability”, que es refereix a la importància de no pensar només en el recurs, sinó en la tecnologia adequada per aprofitar-la i que ho sigui en termes acceptables per la societat.

Aquests reptes s’han d’afrontar en un context d’augment demogràfic i d’acceleració de l’economia amb implicacions també sobre la producció d’aliments (a on pot competir amb la producció de biocombustibles) i l’accés a l’aigua (també necessària en el procés de transformació energètica, especialment en el cas de petroli i gas no convencionals).

Estem davant, doncs, d’una perspectiva realment complexa, més enllà del fenomen tecnològic pròpiament, i en ple procés de canvi accelerat. I davant d’això, sovint trobem una dinàmica de trivialització i simplificació dels temes complexos que porta a substituir el criteri i el coneixement per una opinió acrítica i, sovint, apriorística. La darrera reunió de la COP21 a París de desembre de 2015 ens confirma inequívocament que l’amenaça sistèmica del canvi climàtic ens porta cap a un procés de transició energètica sense precedents per arribar, durant les properes dècades, a una societat descarbonitzada.

Les implicacions socials, econòmiques, de tota mena, d’aquest repte contemporani generen la necessitat d’iniciar en el si de la societat catalana una debat en profunditat sobre la qüestió energètica. I amb aquesta finalitat ens proposem, com a primer pas, una tertúlia regular sota el títol genèric “Energia i Societat”.

Una reflexió oberta a tothom, multidisciplinària, que fugi dels apriorismes i fonamentada en l’esperit crític i el mètode científic estès al conjunt de la societat. No es pretén donar respostes, sinó incitar un debat crític des del convenciment que el primer pas per resoldre un problema es formular-lo correctament.


Organizador